Home >> Blog >> Zo kan je CV je helpen om een andere carrière te krijgen

Zo kan je CV je helpen om een andere carrière te krijgen

Als je het zeker weet dat je klaar bent voor een andere carrière, volg dan deze 4 tips hoe je CV je kan helpen.

 

Focus op ‘overdraagbare vaardigheden’

Iedereen vergaart vaardigheden tijdens het werkzame leven; sommige vaardigheden zijn aangeleerd en andere bezit je van nature. Als je van carrière verandert, moet je weten welke van je vaardigheden ‘overdraagbaar’ zijn. Hiermee bedoelen we dat je duidelijk krijgt welke van je vaardigheden binnen je nieuwe carrière bruikbaar en toepasbaar zijn. Deze ‘cross-over’ vaardigheden dien je, gecombineerd met relevante ervaringen, in je CV te onderstrepen.

Overdraagbare vaardigheden zijn bijvoorbeeld vaardigheden op het vlak van omgang met mensen, basis computerkennis, projectmanagement. Deze vaardigheden kunnen zo’n beetje op alle situaties en in elk werkgebied worden toegepast. Maar als je piloot bent en de overstap wilt maken naar een baan bij een bank, dan is het feit dat je een 747 in een zware storm veilig aan de grond zet, niet bepaald een relevante bekwaamheid.

Bedenk goed welke vaardigheden je nodig hebt in je nieuwe loopbaan (bekijk wat vacatures ter inspiratie) en vergelijk die met wat je in huis hebt. Geef deze vaardigheden een prominente plek in je Persoonlijk Statement. Wellicht kan het gebruik van een Functioneel of Hybride CV Sjabloon van JobCred van pas komen om je vaardigheden zwaarder te laten wegen dan je werkervaring.

 

Laat geen twijfel bestaan over je doel

Je Profielschets dient direct duidelijk te maken dat je van carrière wilt veranderen. Naast dat je de schets voorziet van een overzicht van je belangrijkste overdraagbare vaardigheden, verwoord je hierin ook je volgende geplande carrièrestap, samen met een verklaring waarom je deze stap wilt maken. Voeg je deze relevante informatie niet toe, dan zou de lezer zo maar eens kunnen denken dat je op de verkeerde vacature reageert.

 

Doe ervaring op, waar je maar kan

Als je geen enkele ervaring hebt binnen je gewenste nieuwe werkveld, raden we je aan die ervaring nu op te doen, waar dan ook. Afhankelijk van de tijd die je hebt, kan dit onrealistisch lijken, maar het kan je kansen op succes enorm vergroten.

Het opdoen van deze basiservaring kan betekenen dat je tijdelijk parttime, weekend- of vrijwilligerswerk gaat doen. Zorg er voor dat je alle relevante werkervaring op je CV vermeldt: in je Profielschets of in je Werkgeschiedenis. Zulke zichtbare gedrevenheid is een enorm pluspunt voor een potentieel werkgever die je CV bekijkt.

Laat verzonnen ervaring achterwege; daar komt men snel genoeg achter. Niet alleen kun je hierdoor tijdens het sollicitatieproces vanwege liegen worden afgeserveerd, maar ook loop je het risico een rol toebedeeld te krijgen die boven je niveau ligt. Dat kan alleen maar eindigen in rampspoed aangezien je vaardigheden duidelijk ondermaats zijn terwijl je tegelijkertijd geen normale ‘leercurve’ periode krijgt aangeboden; volgens je CV ben jij immers geen beginneling.

 

Alleen relevante informatie svp … en wees duidelijk

Geef je lezer slechts één boodschap mee: je wilt van carrière veranderen. Als je conflicterende boodschappen verstuurt, door bijvoorbeeld eerst te vertellen dat je een andere loopbaan wenst om je vervolgens enkel te focussen op je huidige loopbaan, loop je het risico dat je niet overkomt als 100% toegewijd.

Het is vooral van groot belang dat je tijdens het opstellen van je CV irrelevante informatie achterwege laat en minder relevantie informatie beknopt samenvat. Dit kan je CV drastisch inkorten, maar hou in je achterhoofd dat een lezer zich hoogstwaarschijnlijk niet door alinea’s vol irrelevante informatie gaat worstelen. Beter kort en relevant dan lang en ongelezen.

Richt je met name op dat wat relevant is voor je nieuwe carrière en vat irrelevante informatie zo veel mogelijk samen. Mocht je potentiële werkgever hier toch in geïnteresseerd blijken te zijn, dan kun je die informatie altijd nog gedetailleerd prijsgeven tijdens het gesprek.

 

En wat nu?

Zoals je ziet verschilt je ‘nieuwe carrière CV’ nogal van je normale CV. JobCred stelt je in staat om verschillende CV’s naast elkaar te bouwen en te beheren. Of om nieuwe CV’s te maken, gebruikmakend van kansrijke componenten van al bestaande CV’s. Dat houdt in dat je tegelijkertijd kunt beschikken over een fantastisch up-to-date CV voor je huidige loopbaan en een op maat gemaakt CV, helemaal toegespitst op je nieuwe carrière.

Dankzij onze unieke functionaliteit wordt het hele proces van een nieuwe CV opstellen kinderlijk eenvoudig. Dus update je profiel, maak een nieuw CV en maak die droomcarrière werkelijkheid!

 


Klik hier om je aan te melden voor de gratis JobCred nieuwsbrief.

 

Related posts:

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.